ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > İhlas Finans Kurumunun oluşturduğu mağduriyete ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

03/08/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 10 Şubat 2001 tarihinde faaliyetini durdurduğu İhlas Finans A.Ş’nin “Kar-Zarar ortaklığı” esasına göre ‘Katılım payı’ adı altında açtığı hesaplara ilişkin olarak çok sayıda vatandaşımız mağdur olmuştur. Hukuken tasfiye süreci devam ettiği bilinen adı geçen kurumun zaman zaman müşterilerine ödeme yaptığı bilinmektedir. Ancak gezdiğimiz bir çok yerde vatandaşlardan halen şikayetler almaktayız.

Bugüne kadar ödeme yapılan vatandaşlar, tasfiye sürecinden önce yatırdıkları döviz kurunun günün şartlarına göre çok düşük kalmasından dolayı ciddi miktarlarda zarar ettiklerini bildirmektedirler. Öte yandan halen ödeme yapılmayan vatandaşlar da, benzer oranlarda zarar etme beklentilerine rağmen buna mecburen razı görünmektedirler. Bu ikinci grupta olan vatandaşlardan kimi emekli ikramiyelerini, kimi başkaca birikimlerinin tamamını kaybetmenin büyük üzüntüsü içindedirler. Yaşadıkları bu mağduriyet yüzünden birçoklarının aile düzenlerinin bozulduğu da bilinmektedir. Bu sorun büyük bir kitleyi ilgilendiren sosyal boyut kazanmış durumdadır.

Bu hususlar çerçevesinde;

1- Yaşanan bu sorunlardan haberdar mısınız?

2- Haberdar iseniz çözümü konusunda ne gibi çalışmalar düşünülmektedir?

3- İFK tarafından yapılan birçok açıklamada, devlete hiç borçlarının olmadığını, mevcut varlıklarının borçlarını karşılayacağı ilan edilmiştir. Mevcut varlıklardan kasıt gayrimenkul ise, bunların bir an önce satılarak mağdur müşterilere olan borçların ödenmesi neden gerçekleştirilmemiştir?

4- Eğer mevcut varlıklardan kasıt kurumun nakdi alacakları ise aradan geçen bunca zamana kadar tahsil edilememiş midir? Bu husus takip edilmemiş midir?

5- İFK’nın bütün borçları 5 yılda ödenecek açıklamasına rağmen bu güne kadar neden ödemeler geciktirilmiştir?

6- TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ya da ilgili Bakanlık veya Kurumlardan İhlas Finans’la ilgili uyarılar yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi mahiyette yapılmıştır? Yapılan bu uyarılar ne ölçüde dikkate alınmış ve hangi tedbirler uygulanmıştır?

7- İFK’nın tasfiye edildiği tarihte kaç gerçek ve tüzel kişiye borcu bulunmakta idi ve bu borcun toplam miktarı ne kadar idi? İFK’nın bugün itibarı ile kaç gerçek ve tüzel kişiye borcu vardır ve toplam miktarı nedir?

8- Tasfiye halindeki İFK tarafından sürüncemede bırakılan ödemelerin hangi yılda biteceği hususunda kamuoyunu tatmin edecek bir bilgi verebilecek midir?


,,,,